Zöld Óvoda programunk hírei

Az képre kattintva bővebben is olvashat Zöld Óvoda pályázatunk céljairól.


MADÁRETETÉS TÉLEN

Télen nem minden madarunk vonul melegebb éghajlatra. Számos faj itthon marad. A tőlünk északabbra fekvő, mostohább klímájú területek madarainak Magyarország jelenti a telelőterületet. A madarak etetése, itatása könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak. Számunkra és gyermekeink számára pedig rengeteg megfigyelési lehetőséget, élményt jelent.
Az etetést folyamatosan, egész télen át kell végezni, a talaj menti fagyok tartós megszűnéséig!!!

MIT ESZNEK A MADARAK?
A legfontosabb madáreleség a magas olajtartalmú fekete napraforgómag (nem sózott, nem pirított). Keverhetünk hozzá kölest, búzát, más apró magokat. A boltokban vásárolt pinty és hullámos papagáj magkeverék is tökéletes. Ne mérgelődjünk ha a vásárolt napraforgó törött, „szemetes”. Sok madár csőre nem elég erős a magok feltöréséhez, ezért ezek a fajok a megtört szemekből kihulló magtörmeléket, napraforgómagba keveredő gyom és egyéb magvakat tudják hasznosítani. (pl: ökörszem, vörösbegy)

Fontos téli etetőanyag még az állati zsiradék. Nem sós, vagy kifőzött szalonna, szalonnabőr, faggyú, cinkegolyó.

A lágy sajtot sok rovarevő madár kedveli, különösen a vörösbegy. Ezt sima felületre tesszük- pl. madáretető tetejére.

Az alma a madarak kedvelt csemegéje, ezért szívesen fogyasztják. A barátposzáta különösen kedveli. Szúrjunk egész almákat vastagabb ágakra, azzal várjuk kertünkbe a madárkákat.

Adható madaraknak még főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldség, amit elsősorban rigók, rovarevők fogyasztanak

!!!!!!!!!!!! Kenyeret, morzsát soha ne tegyünk madáretetőbe!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezek az idő teltével erjedésnek indulnak, gyomor- és bélgyulladást okozhatnak, mely a madarak pusztulásához vezethet.

A madarak itatása egész évben fontos!!! Télen a befagyott itatókat tisztítsuk meg, a jeget távolítsuk el és öntsünk friss vizet, hogy mindig tudjanak inni a madarak.

A fák, bokrok ágait tisztítsuk meg a hótól, mert a kismadarak tolla könnyen átázik.

Gondoljanak télen a nálunk telelő madarakra: készítsenek madáretetőt, helyezzenek ki magokat, eleséget, ezzel is segítve madaraink boldogulását télen!
Kazatsay Szilvia